Geschiedenis

Manege Zandewierde vindt haar oorsprong in het gezinsvervangend tehuis “Zandewierde” in Hummelo. Gerrit van Donselaar was daar huisarts van 1948 tot 1974. Dokter van Donselaar had affiniteit met paarden en met mensen met een beperking. Als huisarts had hij veel contact met dominee van Dun en zijn vrouw. Zij hadden een zoon die om het leven is gekomen tijdens een militair ongeluk bij Zandeweer (noord Groningen). De Dun’s hebben een schadevergoeding gekregen en dit bedrag heeft men gebruikt bij de oprichting van Manege Zandewierde. We zijn daarmee één van de oudste stichtingen voor het paardrijden voor mensen met een beperking in Nederland.

Huis Zandwierde in Hummelo

Dokter van Donselaar liet in 1968 achter de villa een zwembad en een manege bouwen omdat de combinatie van therapeutisch zwemmen en paardrijden voor gehandicapte kinderen goed bleek voor hun ontwikkeling. Nadat de manege gereed was, is een begin gemaakt met een gezinsvervangend tehuis en een zwembad met zeer warm water. Later kwam er nog een afdeling van de sociale werkplaats bij.

Nieuwbouw in Nieuw-Wehl

In 2004, na 36 jaar gebruik voldeed het zwembad voldeed niet meer aan de eisen van de tijd. Daarom werd er een nieuw zwembad gebouwd bij de Hessenhal in Hoog-Keppel. De manege werd toen opnieuw gebouwd in Nieuw Wehl. Mede dankzij de hulp van de Johan Cruijff Foundation en de vele andere sponsoren, is Manege Zandewierde nu een moderne, aangepaste manege.

Federatie Paardrijden Gehandicapten

Van Donselaar was daarnaast een van de vijf oprichters van de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG). De FPG is sinds 1967 de overkoepelende organisatie van bijna 60 stichtingen en verenigingen in Nederland. De leden bieden op non profit basis paardrijden, voltige, mennen, huifbedrijden, paardentherapie/coaching en kampen met paarden aan voor mensen met een beperking. 

Ga naar de inhoud